Aktualnie coraz większym powodzeniem cieszą się różne zamienniki tradycyjnego pieczywa. Popularność ta bierze się między innymi z chęci eksperymentowania w kuchni, próbowania nowych smaków, wrażeń i urozmaicenia swojej diety. Odejścia od stereotypowych śniadań czy kolacji, w których główną rolę do niedawna, niemal zawsze musiał grać chleb, najczęściej ten pszenny. Taki wybór nierzadko jest też związany z coraz większą świadomością tego co się je, a także z troską o swoje zdrowie lub figurę. W dodatku przygotowanie chlebka bananowego fit nie zajmuje dużo czasu.
Jeśli kierujesz się podobnymi motywami to nasz przepis na pyszny i domowy, niskokaloryczny chlebek bananowy jest z pewnością warty twojej uwagi! Chlebek bananowy fit jest nie tylko znacznie ciekawszą i oryginalniejszą opcją od tradycyjnego pieczywa ale jest też mniej kaloryczny, w dodatku ma piękny, korzenny zapach. Jest też łatwy i dość szybki do wykonania.
Potrzebne składniki
- Jajka: 3
- Miód: 6 dużych łyżek
- Dojrzałe banany: 4
- Mąka orkiszowa: 2 i pół szklanki
- Proszek do pieczenia: 2 i pół łyżeczki
- Soda oczyszczona: 1 łyżeczka
- Sól: jedna szczypta
- Olej roślinny: 200 mililitrów lub masło: 200 gram
- Przyprawy: cynamon i imbir
- Opcjonalnie można też dodać trochę migdałów lub suszonych owoców
Przygotowanie
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Następnie możemy zabrać się za robienie masy bananowej. Do miski wbijamy jajka i miksujemy je (lub trzepiemy), jednocześnie dodając miód, olej roślinny (albo według uznania roztopione masło). Na koniec dorzucamy głównych bohaterów tego przepisu, czyli oczywiście banany, wcześniej rozgniecione albo zmiksowane w blenderze.
W oddzielnej misce z mąką mieszamy sodę, proszek do pieczenia, a także sól, imbir i cynamon. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną masę z bananami, opcjonalnie można wsypać też trochę migdałów lub suszonych owoców. Następnie wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec, przygotowujemy formę, nakładając na nią papier do pieczenia. Następnie wykładamy na nią nasze ciasto z masą i pieczemy w piekarniku przez około godzinę. Tak przygotowany fit chlebek bananowy możemy podać z mlekiem.