Wegańskie masło jest znacznie zdrowsze od jego tradycyjnej formy. Dzieje się tak za sprawą zdrowych tłuszczy, które działają przeciwmiażdżycowo, przeciwbakteryjnie oraz chronią przed zwyrodnieniami stawów. Dietetycy zalecają ograniczenie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego i polecają je zastąpić zdrowym, wegańskim masłem.
Wegańskie masło przepis
Sprawdź przepis na wegańskie maslo i ciesz się dłuższym zdrowiem, ale przede wszystkim jego pysznym smakiem!
Potrzebne składniki to:
- 150 ml mleka sojowego,
- 150 ml oleju kokosowego, rafinowanego oraz bezzapachowego,
- 150 ml oleju z pestek winogron,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego.
Sposób przygotowania wegańskiego masła
Zacznij od rozpuszczenia w garnku oleju kokosowego, a następnie poczekaj, aż ostygnie. Do wysokiego naczynia należy wlać mleko sojowe oraz ocet jabłkowy. Kolejny krok to zblendowanie za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego, mleka i octu przez około 2 minuty. Cały czas blendując należy pomału wlewać olej z pestek winogron oraz wystudzony olej kokosowy. Warto to zrobić cienką stróżką, aby nie przesadzić. Plastikowe lub szklane pudełko owijamy folią spożywczą, a następnie wlewamy do niego przygotowaną masę i wstawiamy do lodówki. W ten sposób schładzamy masło przez około 3 godziny. Po wyciągnięciu wegańskiego masła z lodówki można je smarować oraz kroić nożem identycznie, jak tradycyjne masło.
Do czego warto stosować wegańskie masło?
Najczęściej wegańskie masło stosowane są do różnego rodzaju ciast oraz deserów. Fantastycznie podkreślają ich walory smakowe. Roślinne smarowidła sprawdzają się także świetnie do kanapek, naleśników, a nawet wytrawnych tortilli. Bez problemu można je wykorzystywać do smażonych potraw, takich jak: jajecznica, krokiety lub pierogi. Dodatkowo za pomocą wegańskiego masła można wzbogacić smak mięsnych posiłków.
Jeżeli przyrządzasz koktajle, zupy lub pasty warzywne, to możesz urozmaicić je dodatkiem wegańskiego masła. W ten sposób uzyskasz wyjątkowy charakter danego posiłku. Nie bój się odrobiny szaleństwa w swojej kuchni i wypróbuj zdrowszej wersji klasycznego masła. Twoje zdrowie podziękuje Ci za ten świadomy wybór! Oto kilka powodów, dlaczego warto spożywać roślinne smarowidła:
- Weganskie maslo bardzo łatwo przyswaja wiele źródeł witamin, w tym witaminę A.
- Spożywanie roślinnego smarowidła jest szczególnie zdrowe dla osób zmagających się z nadwagą.
- Masło jest bogate w antyoksydanty, dzięki czemu chroni przed chorobami serca.
- Smarowidło tego rodzaju zapobiega przed chorobą zwyrodnieniową stawów i eliminuje ich nieprzyjemnie sztywnienia.
- Ma ogrom właściwości przeciwutleniających i wspiera poprawne działanie tarczycy oraz całego metabolizmu.
- Dodatkowo pozytywnie wpływa na florę bakteryjną w jelitach.
Naukowcy potwierdzają, że tłuszcze zawarte w wegańskim maśle są bezpośrednio przekształcane w energię. Spożywanie go regularnie jest bardzo korzystne dla zdrowia całego organizmu. Jego smak nie odbiega od tradycyjnej wersji i jest tak samo przepyszne. Wypróbuj roślinnego smarowidła i ciesz się smakowitymi posiłkami!