fasolka po bretońsku wege

Często osobom rezygnującym ze spożycia mięsa, zarówno ze względów etycznych, światopoglądowych lub finansowych towarzyszy tęsknota do dobrze znanych smaków. Mimo iż na sklepowych półkach znajduje się dużo więcej wegańskich pozycji to jednak nie zawsze udaje się zaspokoić głód i ochotę na mięso roślinnymi produktami, które choć często mają za zadanie je imitować to w efekcie ciężko jakkolwiek zdefiniować ich smak. Są jednak takie dania, które nawet, będąc w pełni wegetariańskie smakują jak te z dodatkiem mięsa. Przykładem takiego dnia jest fasolka po bretońsku wegetariańska. 

Kultowy przepis na fasolkę po bretońsku wegetariańską z warzywami

  • 4 puszki fasoli białej (można także ugotować suchą fasolę lecz jest to czasochłonne, gdyż wymaga nie tylko obróbki termicznej ale też namaczania przez całą noc)
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona papryka
  • liście laurowe i ziarna ziela angielskiego (po 6 sztuk)
  • 3 sztuki pieprzu
  • 50 ml oleju roślinnego do podsmażenia składników
  • pół litra passaty pomidorowej 
  • słoiczek koncentratu pomidorowego 
  • w zależności od preferowanej konsystencji dania należy dodać pół lub 3/4 szklanki wody (opcjonalnie można zastąpić bulionem warzywnym)
  • łyżka ciemnego sosu sojowego 
  • łyżeczka kminku (najlepiej zmielić podczas gotowania)
  • łyżeczka wędzonej papryki, która nada mięsnego posmaku daniu 
  • łyżeczka majeranku 
  • pół łyżeczki pietruszki, lubczyku, płatków chili (opcjonalnie w zależności od gustu)
  • 1/4 łyżeczki kolendry 
  • sól i pieprz według uznania 

Ciekawym aczkolwiek nieobowiązkowym dodatkiem do fasolki po bretońsku wege będzie tofu, które często odstrasza nijakością smaku. Kluczem do nadania mu aromatu (w tym przypadku będzie to smak mięsa) jest ówczesne zamarynowanie go w specjalnie do tego przygotowanej marynacie składającej się z syropu klonowego, ciemnego sosu sojowego, papryki ostrej papryki wędzonej i/lub ( w zależności od preferencji ) dymu wędzarniczego w płynie. Tofu przygotowane w takiej marynacie nie tylko pochłodnie cały jej smak ale także stanie się imitacją boczku.

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju po czym dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz świeżo mielony pieprz. Podsmażać wszystko aż do zmięknięcia. Należy co jakiś czas przemieszać zawartość garnka. 

Dodać do naczynia resztę składników za wyjątkiem fasoli. Dusić jeszcze kilka minut i dodać przygotowaną fasolę. Gotować do 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. 

Fasolka po bretońsku wegetariańska z warzywami stanowi doskonałe źródło białka 

Charakteryzuje się tym, że jest bardzo odżywcze i syci na długo. Fasolka po bretońsku wege przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym osobom, które do tej pory nie wyobrażały sobie wegańskiej wersji tego popularnego posiłku. Fasolka po bretońsku wegetariańska z warzywami z pewnością stanie się ona stałą pozycją na stole. Smakuje wspaniale zarówno na ciepło jak i na zimno, solo albo z pajdą chleba, pamiętać jednak należy, że smak całość smaków uwolni się dopiero na następny dzień.