Słodko-gorzki

Spieszę do Was z nowymi przepisami, bo ociągam się z tym ostatnio bardzo. Nie że nie gotuję, gotuję tyle co zawsze, tylko na zdjęciach robionych popołudniu jedzenie nie wygląda zbyt apetycznie. Za to wczoraj upiekłam aż dwie słodkości – brownie dla mnie i muffiny dla Antka, a dziś od rana wygląda słońce.

IMG_4404

BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Rano w DDTVN usłyszałam, że robią coś z masłem orzechowym i czekoladą <3 Bardzo ubolewam nad tym, że w sklepach nie ma już Snickersa w słoiczkach, bo połączenie słodkiej czekolady ze słonymi orzeszkami to jedno z moich ulubionych. Zapytałam szybko wujka google i znalazłam tę recepturę, nie byłabym jednak sobą, jakbym nie dorzuciła swoich dwóch groszy – podaje wszystko na szklanki, bo nienawidzę przeliczać ;)

POTRZEBUJEMY:

– kostka masła

– 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (myślę, że jedna też w zupełności wystarczy)

– 4 łyżki kakao

– pół szklanki brązowego cukru

– 3/4 szklanki mąki

– łyżeczka proszku do pieczenia

– pół słoiczka masła orzechowego – u mnie Sante

 – 4 jajka

PRZYGOTOWANIE:

W garnku (użyjcie większego, żeby można było w nim wymieszać ciasto) rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, połamaną w kostki czekoladę i kakao. Po rozpuszczeniu odstawiamy na 5 minut. Do masy dodajemy po 1 jajku i roztrzepujemy widelcem. Następnie dosypujemy mąkę i proszek, dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę  (moja ma 20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i nakładamy mała łyżeczką kropki z masła orzechowe, można je później rozetrzeć długa wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.20-30 minut.

IMG_4391 IMG_4380

MUFFINY Z GRUSZKĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

POTRZEBUJEMY:

– 1,5 szklanki mąki

– pół szklanki cukru

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 jajko

– pół szklanki mleka albo mały kubeczek jogurtu

– pół kostki płynnego masła albo pół szklanki oleju

– ulubione dodatki: tu dwie dojrzałe gruszki plus 100g płatków z białej czekolady / polecam też białą czekoladę w połączeniu z żurawiną!

PRZYGOTOWANIE:

Muffiny zawsze robię wg tych proporcji, modyfikuję tylko dodatki albo dodaję kakao. W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche, a następnie łączymy ze sobą. Nie trzeba robić tego zbyt dokładnie i wystarczy kilka ruchów łyżką. Dorzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę i czekoladę. Masę nakładamy do foremek – używam silikonowej, jest bardzo wygodna i nie wymaga użycia papilotek. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na ok.20 minut. Z tej porcji wychodzi 8 dużych babeczek.

IMG_4384 IMG_4385

SMACZNEGO !

Co wybieracie :D ?