Risotto z boczkiem i zielonym groszkiem

Tłusto. Nie jest to potrawa, którą mogłabym jeść codziennie, ale czasem organizm sam domaga się bardziej treściwego jedzenia niż lekka sałatka. Po imprezie na przykład, a risotto idealnie wychodzi na niedzielnym rosole, więc nie wylewajcie jak Wam zostanie, na pewno się przyda. Po ciężkim dniu i gdy szaruga za oknem. też miło pod kocem zjeść miskę ciepłego ryżu.

POTRZEBUJEMY:

– duży kubek ryżu do risotto

– 20 dag wędzonego boczku

– 1 spora czerwona cebula

– 3 kubki bulionu

– opakowanie mrożonego groszku (nie mogłam znaleźć, więc posiłkowałam się tym z puszki)

– łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w cienkie paski/kostkę, po czym ściągamy go do miseczki, gdzie poczeka na swoją kolej. Na tej samej patelni rumienimy cebulę i dodajemy ryż, który również przez chwilę podgrzewamy. Stopniowo dolewamy bulion, czekamy na wchłonięcie i ponawiamy, tak aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ryż ma być kremowy na zewnątrz i lekko twardy w środku. Dorzucamy groszek i wcześniej przygotowany boczek oraz masło, doprawiamy pieprzem i solą, jeżeli potrzeba. 2 minuty i gotowe.

IMG_3463 IMG_3460

SMACZNEGO!