W KUCHNI

Co dziś na obiad – makaron chow mein z kurczakiem

Nie samymi słodyczami człowiek żyje, czasami trzeba zjeść normalny obiad. Dzisiaj zrobiłam makaron z kurczakiem w orientalnym stylu, generalne fatalny na upał, ale przy wiatraku smakuje bardzo dobrze :)

POTRZEBUJEMY (zawsze gotuję za dużo i mogłabym nakarmić jeszcze sąsiadów, więc możecie zmniejszyć proporcje):

– 1 podwójna pierś z kurczaka (+sól, pieprz cytrynowy, papryka słodka, ostra i odrobina chilli, kurkuma, imbir)

– 2 duże marchewki

– pół czerwonej cebuli

– 3 ząbki czosnku

– opakowanie kiełków mung (90g)

– opakowanie makaronu chow mein (250g)

– 2 łyżki sosu sojowego

– łyżka pasty curry

IMG_1864

Pierś kroimy w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy. Marchewka w słupki, cebula w cienkie paski.

Wstawiamy wodę na makaron i rozgrzewamy patelnie. Wrzucamy kurczaka z cebulą, jak się podsmażą dorzucamy marchewkę, czosnek i kiełki. Przyprawiamy sosem i pastą curry. Jak marchewka zmięknie, dodajemy przygotowany w międzyczasie makaron i smażymy razem przez chwilę, żeby połączyć smaki.

IMG_1872

SMACZNEGO!


 

5 komentarzy

  • Ann

    Wyglada apetycznie,ostatnie zdjecie wymiata :) a gdzie mozna kupic takie kiełki mung? I czy makaron mozna dac zwykly? Bo reszte skladnikow mam i chetnie przepis wyprobuje:)
    • soie

      Spokojnie, zwykły do spaghetti też będzie super. Kupiłam rano w biedronce, są w lodówce na warzywach :) Jakbyś kupowała to cebuli są pycha na kanapkę, warto wziąć. Kiełki dostępne są też w puszkach, ale to już nie to samo. Mam nadzieję, że będzie smakowało :)
      • Ann

        Dzięki,na pewno wyprobuje. Nigdy nie jadlam smazonego makaronu…nie lubie gotowac,piec ani w ogole nawet przebywac w kuchni,ale cos jesc trzeba :D czesto korzystam wlasnie z takich szybkich przepisow, mam nadzieje,ze sie uda uff :)
  • FashandRoll

    O, ten makaron to mój ulubiony sposób na szybki obiad. Ja podsmażam kurczaka na patelni, dorzucam mieszankę warzyw z Biedronki, zalewam słodkim sosem chilli TaoTao, i podsmażam razem z makaronem. Czasem dodaję też orzeszki ziemne. Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.