Domowa granola

Jutro już pewnie każdy z nas będzie miał dosyć sztucznych słodkości, więc zostawiam Wam przepis na pyszne i wartościowe śniadanie. Nie będę ściemniać, że zawsze jem jak trzeba. Wstając o 6tej i pędząc do pracy, bardzo często kończyło się na bułce w pośpiechu. Jednak mając pod ręką ulubione płatki poprzedniego dnia wrzucałam je razem z jogurtem do pojemnika (mam taki, bardzo polecam) i miałam porządny posiłek na wynos. Teraz ze względu na ciążę poranki mam spokojniejsze, ale muesli z mlekiem to nadal jedno z lepszych rozwiązań, nie trzeba kombinować, a do brzucha trafia wszystko co dobre.

IMG_0244

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki orzechów plus garść sezamu i słonecznika
  • 3/4 szklanki suszonych owoców (u mnie posiekane śliwki i rodzynki)
  • pół szklanki miodu
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • łyżka kakao
  • łyżka cynamonu

Płatki i orzechy wrzucamy do dużej miski, posypujemy cynamonem i kakao, polewamy miodem i olejem po czym dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok.20 minut (180 stopni). Po upieczeniu łamiemy na kawałki, dodajemy suszone owoce (można też gorzką czekoladę :D) i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

IMG_0242

bieżnik – westwing