Ciasto na koniec lata – pełnoziarniste z owocami

To ciasto kojarzy mi się z przejściem z jednej pory roku w drugą – spód w kolorze jesiennych liści z dodatkiem miodu i cynamonu, a na górze owoce dojrzewające w sierpniowym słońcu. Smakuje trochę inaczej niż klasyk z białej mąki i cukru, ale warto spróbować. Mniej kalorii, lepsze dla organizmu składniki, mniej wyrzutów sumienia :)

IMG_2144

POTRZEBUJEMY:

– pół kostki masła

– 2  łyżki miodu

– 2 łyżki brązowego cukru

– 3 jajka

– 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

– ok. pół szklanki mleka (można zastąpić jogurtem)

– łyżeczka cynamonu

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

+ owoce (u mnie nektarynka, śliwki i borówki )

PRZYGOTOWANIE:

Ucieramy masło z miodem i cukrem, dodajemy jajka. Powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dolewamy mleko i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy i układamy owoce.

Pieczemy przez ok. 0,5 pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

IMG_2148

SMACZNEGO !

Oryginał z bloga Moje Wypieki