Carrot cake

Ciasto marchewkowe to jeden z moich klasyków. Względnie zdrowe, smaczne i łatwe do zrobienia. Ostatnie wyszło na tyle dobre, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) Potrzeba matką wynalazku i świeżym pomysłem jest zastosowanie kremu z awokado. Wszystko dlatego, że nie miałam w lodówce śmietankowego serka, którym zawsze przekładam placek. Dobrze, bo to korzystniejsza alternatywa. Postanowiłam skorzystać z jesiennych dobrodziejstw i do miski trafiła również gruszka, możecie pominąć, ale zalecam, bo dzięki niej ciasto jest wilgotne i słodkie, mimo ograniczonej ilości cukru.

IMG_9389

POTRZEBUJEMY:

  • 4 starte na grubych oczkach marchewki
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu

Krem:

  • 2 dojrzałe awokado (u mnie jedno, ale kremu jest za mało)
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • łyżka miodu / cukier wg uznania

PRZYGOTOWANIE:

Odpalamy piekarnik na 180 stopni, używam termoobiegu.

Ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy olej i mieszamy do całkowitego wchłonięcia. Następnie do masy dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Po połączeniu składników dorzucamy marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę gruszkę.

Ciasto pieczemy ok.45 minut najlepiej w małej tortownicy albo keksówce, bo nie wyrasta z niego gigant. Ja mam 26cm i dzielę wypiek na pół, a połówki po przesmarowaniu kremem układam na siebie –  trzeba sobie radzić ;)

Krem skomplikowany jak całe ciasto – ucieramy masło z dojrzałym awokado (albo serkiem jak wolicie) i dodajemy miód.

Ciasto można posmarować kremem tylko z wierzchu albo i w środku i na wierzchu, a nawet można zrobić tort zwiększając ilość smarowidła. Wszystko w Waszych rękach.

SMACZNEGO!

IMG_9392